Misschien klinkt dit vreemd maar krampjes zijn echt een heel groot raadsel van moeder natuur. Zodra jouw kindje geboren wordt en even flink durft te huilen zul je van iedereen om je heen te horen krijgen dat je baby krampjes heeft. Al het huilen en onrust worden meestal toegeschreven aan krampen (koliek). Maar niemand weet precies wat koliek is en waardoor dit komt, al staat heel het internet er vol mee, Er wordt gezegd dat het komt door het aanpassen van het spijsverteringsstelsel aan de voeding of het aanpassen van de darmen. Dat is niet vreemd want we willen nu eenmaal een verklaring voor het huilen.
Het staat vast dat baby’s meer gaan huilen twee tot drie weken na de geboorte. Deze huilbuien zijn vooral in de avond. Met zes weken zie je een piek qua huilen. Zodra je baby drie maanden oud is nemen de huilbuien langzaam af.
Wat kunnen oorzaken zijn van krampen?
- Teveel lucht inslikken kan een oorzaak zijn bijvoorbeeld als de melk heel hard stroomt en de baby niet goed vacuüm kan maken. Of door het gebruik van een tepelhoedje
- De baby krijgt veel melksuiker (lactose) binnen bijvoorbeeld doordat er te snel gewisseld wordt van borst voordat de baby niet aan de vette melk toekomt of door overproductie waardoor de baby niet eens de kans krijgt om bij de vette melk te komen. Je ziet dan bij de baby eigenlijk symptomen van lactose-intolerantie zoals waterige groene ontlasting, winderigheid en huilen. Doordat er zoveel melksuiker in de voeding zit kan het eiwit wat dit verteert het niet meer verwerken. Maar let op, deze baby’s zijn niet lactose-intolerant maar hebben gewoon tijdelijk moeite met het verwerken van de lactose.
- Een baby die veel huilt kan ook veel lucht binnenkrijgen
- Soms hebben baby’s een voedselovergevoeligheid op iets wat de moeder heeft gegeten of gedronken. Meestal zie je dan nog meer klachten zoals eczeem en chronische verkoudheid.
Pas op met middeltjes tegen krampen. Ze zijn niet bewezen effectief en kunnen, alhoewel ze soms tijdelijk verbetering geven, schadelijk zijn voor jouw kindje. Vraag advies bij de huisarts of consultatiebureau. Soms kan de osteopaat ook helpen.
Wat kun je eraan doen?
- Je kunt zachtjes het buikje van de baby masseren met de klok mee.
- Een fietsbeweging met de beentjes maken kan helpen. Leg de baby hiervoor op z’n rug met de beentjes naar je toe.
- Draag je kindje in een draagzak
- Duw de knietjes naar de buik terwijl de baby op z’n rug ligt en maak rustige draaibewegingen
- Doe de baby in bad of neem het mee onder de douche
- Schakel hulp in van anderen als het je te veel wordt. Dit is heel normaal!!
- Leg een warme doek of een warmtekussen, welke speciaal geschikt is voor een baby en veilig is, op de buik