Borstvoeding na de bevalling

Het eerste uur na de bevalling is erg belangrijk voor het op gang komen van de borstvoeding. Dit wordt ook wel het gouden uur genoemd. Het is daarom fijn om huid-op-huid contact te hebben voor minimaal 1 uur. Dit kan uiteraard alleen mits de baby of jij  geen directe zorg nodig heeft. Maar ook in de weken erna is huid-op-huid contact belangrijk. Kijk maar eens naar deze voordelen:

  • Stabiele lichaamstemperatuur 
  • Normale hartslag en bloeddruk
  • Vermindert stress, weinig huilen
  • Normale waarde van de bloedsuikers
  • Het zorgt voor overdracht van (goede) huid bacteriën van jou naar jouw kindje
  • Grote kans op zelfstandig aanhappen en de borst nemen
  • Grotere kans op een langdurige borstvoedingsperiode

Probeer tijdens dit eerste uur de baby niet zelf aan te leggen maar laat je kindje zelf op zoek gaan. Hij is nu heel alert en wakker en heeft een sterke zoek- en zuigreflex en moet de kans krijgen om de weg naar de borst te vinden eventueel een klein beetje geholpen door jou als moeder. In de dagen hierna is het belangrijk jouw kindje zoveel mogelijk aan te leggen, minimaal 8 keer maar het liefst vaker. Hoe vaker je nu aanlegt des te beter de productie op gang komt en blijft. Als de productie later wat terugloopt dan krijg je het ook makkelijker weer op gang.

Samenstelling van de moedermelk

In de loop van de eerste week neemt de hoeveelheid melk steeds meer toe. Krijgt het kindje de eerste twee tot vier dagen nog colostrum nu gaat dit via overgangsmelk over naar rijpe moedermelk. Er zijn drie fases van moedermelk waarbij de basisbestanddelen wel hetzelfde blijven maar de hoeveelheid hiervan kunnen toe- of afnemen.

  • Colostrum De eerste moedermelk heet colostrum en is heel geconcentreerd, een paar milliliter is de eerste dagen voldoende. Het is geler en dikker dan de ‘gewone’ moedermelk. Gek genoeg bevat deze gele en dikke melk weinig vet en melksuiker (lactose) maar zit het wel vol met belangrijke voedingsstoffen en eiwitten. Het geeft bescherming tegen infecties en er wordt  daarom ook wel eens gezegd dat het als het ware een eerste inenting is. Misschien heb je ook wel eens de term ‘vloeibaar goud’ gehoord. Dit is omdat colostrum zoveel goede stoffen bevat en de baby er maar zo weinig van nodig heeft. Naast antistoffen bevat colostrum ook probiotica, werkt het laxerend en helpt daardoor de lever met het opruimen van de afvalstoffen. Wat een fijn idee dat jij jouw kindje zo goed kunt beschermen nu deze niet meer veilig in je buik zit.
  • Overgangsmelk Nadat jouw kindje de eerste twee dagen kleine hoeveelheden colostrum heeft binnengekregen gaat de melkproductie nu echt op gang komen. De eerst nog gele colostrum gaat over in een meer witte en romige melk. Het is dus eigenlijk een mix van colostrum en rijpe melk. Overgangsmelk bevat meer vet, lactose en natuurlijke suikers terwijl de eiwitten afnemen. Ook deze melk is weer precies afgestemd op de behoefte van jouw kindje. Je kunt in deze periode wel 600 ml voeding aanmaken in 24 uur.
  • Rijpe moedermelk Als jouw kindje ongeveer een maand oud is gaat de moedermelk over in de laatste fase, namelijk die van de rijpe moedermelk. De antistoffen nemen wat verder af maar omdat jouw kindje nu natuurlijk veel meer drinkt krijgt hij toch nog voldoende daarvan binnen. Ook hier weet jouw lichaam weer precies wat jouw kindje nodig heeft. Wat heeft de natuur dat toch geweldig geregeld! 

Meer artikelen