Hoe werkt borstvoeding?

In de borsten bevinden zich melkklieren die als kleine trosjes verbonden zijn met de melkgangen welke samenkomen in de tepel. Tijdens de voeding wordt de melk uit de melkklieren in de melkkanalen geperst. Tussen twee de voedingen in stroomt de melk niet maar zit nog wel in de melkkanalen waardoor het vet uit de melk zich vastzet aan de wanden en de vetarme melk rustig in de richting van de tepel druppelt.

Zodra de baby weer gaat drinken krijgt hij eerst de vetarme melk die nog in de melkkanaaltjes zit en zodra de toeschietreflex is opgewekt gaat de melk krachtig stromen. Er komt dan vers aangemaakte melk en het vet wordt meegenomen wat nog tegen de wanden van de melkkanaaltjes kleefde. Hoe langer de baby drinkt des te vetter de melk is.

Bij het geven van borstvoeding spelen twee hormonen een rol, namelijk prolactine en oxytocine. 

Prolactine zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk, dit gaat de hele dag door. Er is genoeg melk op ieder moment dat het kindje wil drinken. Hoe leger de borst hoe sneller dit wordt aangemaakt en hoe voller de borst hoe langzamer de melk wordt aangemaakt.

In de nacht is het prolactine gehalte het hoogst vandaar dat jouw kindje juist dan vaak wil drinken. Niet goed voor de nachtrust maar wel heel goed voor het op gang komen van de borstvoeding. Bloed stroomt in de borst langs de cellen die de melk produceren in de melkkliertjes. Zo kunnen alle stoffen die nodig zijn voor het maken van de melk uit het bloed worden opgenomen.

Oxytocine zorgt ervoor dat de melk gaat stromen, dit noem je de toeschietreflex. Op het moment dat je kindje aan de borst gaat drinken gaat het hormoon werken. De tepel wordt gemasseerd met de kaken en daardoor wordt de oxytocine aangemaakt in de hersenen. Via het bloed bereikt de oxytocine de melkklieren die hierdoor gaan samentrekken, waarna de melk naar buiten begint te stromen. Dit noemen we de toeschietreflex. Jij wordt hier zelfs een beetje slaperig van zodat je de rust hebt om te kunnen voeden. Je staat dus eigenlijk even in de ‘pauze stand’. Maar ook jouw kindje slaapt beter door de oxytocine omdat ook hij er ook een beetje slaperig van wordt.

Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap met jouw borsten

Al tijdens de zwangerschap begint je lichaam met de voorbereiding op de borstvoeding. Er wordt extra klierweefsel aangemaakt wat betekend dat jouw borsten wel 150 tot 500 gram zwaarder kunnen worden Soms voel je al dat jij zwanger bent doordat jouw borsten pijnlijk zijn.

Vanaf 20 weken kan het zo zijn dat je borsten al moedermelk gaat produceren en dat er al wat melk lekt. Geen zorgen als er nog geen melk lekt uit je borsten, pas na de bevalling komt de productie pas echt op gang. Ook als je borsten niet veel gegroeid zijn of als je altijd al wat kleinere borsten hebt zegt dit niets over het succes van de borstvoeding.

Meer artikelen