Hoe vaak voeden?

Je herkent heel snel wanneer jouw kindje wil drinken, hij geeft namelijk diverse voedingssignalen. Hoe eerder je hierop reageert des te beter zal de baby drinken. Zodra jouw kindje zoekende bewegingen maakt met het mondje, zijn tongetje naar buiten steekt, smakkende geluiden maakt en op z’n handjes zuigt is dat een teken dat hij wil drinken. Daarom is het zo belangrijk dat moeder en baby steeds bij elkaar in dezelfde ruimte zijn de eerste paar weken. Slaapt een kindje op de eigen kamer dan mis je de voedingssignalen en zul je pas als hij gaat huilen horen dat hij honger heeft. Huilen is een laat voedingssignaal, je baby is dan al boos en vermoeid. Dat is echt heel erg jammer!

De eerste dagen is het niet gek als jouw kindje 8 tot 12 keer aan de borst drinkt. Het maagje is nog maar klein en de melkproductie moet nog op gang komen. Na verloop van tijd ontstaat er een ritme wat goed past bij jouw kindje. Voedt de baby de eerste weken minimaal 8 keer per dag. Als je baby vaker blijft drinken in de weken na de kraamtijd of als hij niet tevreden is en niet bij iedere luierwissel heeft geplast neem dan contact op met een lactatiekundige of het consultatiebureau. Het zo kunnen dat jouw kindje te weinig binnen krijgt doordat er te weinig voeding is of omdat hij nog niet genoeg kracht heeft om de borst zelf leeg te drinken.

Nachtvoeding

‘Wanneer gaat mijn baby doorslapen’ is een veel gestelde vraag, want we willen allemaal slapen in de nacht. Helaas kunnen we daar geen antwoord op geven. Het is niet te voorspellen hoelang jouw kindje een voeding nodig heeft in de nacht. Een nachtvoeding is  heel normaal bij pasgeboren baby’s en het werkt het beste als je jouw kindje laat bepalen hoelang die voeding nodig is. Probeer niets te forceren.

Clustervoeden

Aan het einde van de dag, voornamelijk in de avond is je baby moe en verwerkt de prikkels van de dag hij wil het liefste aan jou vastgeplakt blijven. Het kan zijn dat hij ieder uur wel een beetje wil drinken. Je kunt hier als moeder heel onzeker van worden omdat je twijfelt of je kindje wel voldoende melk binnen krijgt. Maar clustervoeden is door de natuur zo bedacht om in de nacht langer door te kunnen slapen. “Nu hebben we je aandacht he”? Want dat is wat alle ouders graag willen. Doordat de baby zo vaak drinkt leegt hij de borsten zo goed dat hij vooral nog de vette en calorierijke voeding binnenkrijgt. Dat is een lekker bodempje voor de nacht. Het zuigen kalmeert jouw kindje zodat hij ook nog eens spanning kwijtraakt. Dus geef er gewoon aan toe en pak je kindje bij je en leg het steeds aan. Na ongeveer drie maanden zul je zien dat dit minder wordt en dat jouw kindje in de avond wel lekker in z’n bedje kan slapen.

Regeldagen

Zo’n twee weken na de bevalling begin je misschien net een beetje een ritme te krijgen. De voeding is goed op gang en het aanleggen gaat hopelijk goed. Maar dan zou het zomaar kunnen dat je in de regeldagen terecht komt. Tijdens de regeldagen vraagt je kindje om meer voeding en worden vraag en aanbod opnieuw op elkaar afgestemd. Meestal valt dit ook samen met een groeispurt. Je kindje heeft meer honger, de baby groeit en door vaker te voeden neemt de productie toe. Dit is heel normaal en betekend niet dat de productie ineens heel erg is afgenomen of gaat stoppen. Dus slaapt je kindje ineens onrustiger, zwaait het met z’n handjes door de lucht, sabbelt het op z’n vuistje, is hij huilerig en wil hij constant drinken dan heb je bijna zeker met regeldagen te maken. Zeker als je kindje ook steeds actief en effectief drinkt als je hem aanlegt. Regeldagen komen meestal voor wanneer je kindje 10 dagen, 3 weken, 3 maanden en 6 maanden oud is.

Voeden op verzoek

De eerste dagen zul jij van jouw kraamverzorgende het advies krijgen om het kindje vaak aan te leggen aan de borst, minimaal iedere drie uur. De productie van de moedermelk moet nog op gang komen dus vaak en kleine beetjes drinken is heel normaal, sommige baby’s drinken wel 12 keer per dag. Dat klinkt heel heftig maar het wordt al snel beter, dus schrik niet. De eerste maanden moet je rekenen op minimaal 7 a 8 voedingen. Uiteindelijk gaan jullie samen een voedingsritme vinden wat bij jullie past.

Om geen voedingssignalen te missen is het verstandig als jij en jouw kindje 24 uur per dag zoveel mogelijk bij elkaar in de buurt te zijn.

Het voeden zelf doe je zonder klok of horloge. De kraamverzorgende gaat je leren kijken naar jouw kindje. De baby mag zo lang en zo vaak drinken als het zelf wil mits hij maar effectief drinkt. 

Effectief drinken herken je aan hoorbaar en zichtbaar slikken. Hierbij beweegt de kaak tot en met het oortje. De lipjes zijn mooi naar buiten gekruld en het tepelhof is amper zichtbaar. Als de baby loslaat dan is de tepel mooi rond en dus niet afgeplat.

Meer artikelen