Borstvoeding

Een grote beslissing die je moet nemen tijdens de zwangerschap is het bepalen welke voeding je gaat geven. Borstvoeding is de beste en meest natuurlijke voeding die jij aan je kindje kunt geven, maar het is zeker niet vanzelfsprekend dat het ook meteen lukt. Want borstvoeding geven moet je leren en dat kost even tijd. Jij en jouw kindje moeten aan elkaar wennen en jij moet leren hoe je jouw kindje aanlegt en welke houdingen er zijn. Onze kraamverzorgenden zijn allemaal geschoold om jou goed te kunnen begeleiden. Door regelmatige trainingen en nascholingen zijn zij zeer kundig en op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen. Zij gaan er vol voor om de borstvoeding te laten slagen maar altijd in overleg, volgens jou wensen en tot zover jij wilt gaan. De allerbeste voeding die jouw kindje kan krijgen is tenslotte de voeding die met liefde wordt gegeven. Een genietmomentje voor beide. Dus mocht het onverhoopt toch niet lukken dan is er gelukkig een goed alternatief.

Waarom borstvoeding?

Eigenlijk zou je bijna zeggen: ”Waarom niet”? Want wat heeft de natuur dit fantastisch voor elkaar. Je lichaam is zich al de hele zwangerschap aan het voorbereiden op het geven van borstvoeding. Het is het logische vervolg op de zwangerschap. Bijna het eerste wat jouw kindje doet na de bevalling is op zoek gaan naar de tepel.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om 6 maanden borstvoeding te geven om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Maar wat zijn nu de (gezondheids) voordelen?

Voordelen

Jouw moedermelk is precies aangepast op de behoeften van jouw kindje, dus eigenlijk op maat gemaakt. Terwijl kunstvoeding voor alle baby’s over de hele wereld dezelfde samenstelling heeft. Jouw kindje krijgt via jouw moedermelk alle voedingsstoffen die het nodig heeft en  in de juiste hoeveelheden, omdat het naar behoefte kan drinken. 

In moedermelk zitten veel antistoffen, eiwitten en gunstige bacteriën die het afweersysteem van je kindje ondersteunten Ook wordt het (afweersysteem) immuunsysteem sterker voor de langere termijn.  Zo bescherm jij jouw kindje tegen maag- en darminfecties, infectieziektes en allergieën. Andere voordelen zijn:

  • Je hebt het altijd bij de hand op de juiste temperatuur, geen gesleep met flesjes, water en melkpoeder
  • Het meconium komt makkelijker los, omdat het colostrum laxerend werkt.
  • Moedermelk is lichter verteerbaar dan kunstvoeding. De helft van de eiwitten in kunstvoeding verlaten het lichaam als afvalstoffen, bij borstvoeding blijven bijna alle eiwitten beschikbaar voor de baby.
  • Door het zuigen van de baby aan de tepel trekt de baarmoeder beter samen. De baarmoeder zakt sneller en minder bloedverlies.
  • Moedermelk smaakt naar de voeding die jij hebt gegeten, zo leert de baby al veel smaken kennen.
  • Een te vroeg geboren baby krijgt speciale moedermelk die voedingsstoffen bevat die eigenlijk nog via de placenta bij de baby hadden moeten komen
  • Moedermelk past zich steeds aan naarmate jouw kindje ouder wordt.
  • Het helpt mee bij de hechting en maakt je kindje weerbaarder tegen stress.
  • En wat niet onbelangrijk is in deze dure tijden is dat moedermelk gratis is.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding op het geven van borstvoeding is niet strikt noodzakelijk maar vergroot wel de kans dat het gaat lukken. Jij gaat er zeker je voordeel mee doen. Je kunt dit doen door het lezen van een boek, het kijken van filmpjes of het volgen van een borstvoedingscursus. Baby’s & Zo geeft een gratis cursus voor klanten. Deze wordt gegeven door een verloskundige op ons kantoor in Ulvenhout. Heb je eerder problemen gehad met het geven van borstvoeding, verwachten jullie een kindje met schisis of een aangeboren afwijking, wil je één op één begeleiding, gebruik je medicatie of heb je een borstoperatie gehad dan is het raadzaam om alvast in de zwangerschap contact op te nemen met een lactatiekundige.

Op het einde van de zwangerschap is het een goed moment om een voedingsbeha aan te schaffen, je borsten zullen dan nauwelijks meer groeien. Houd rekening met nog een beetje rek voor de periode van stuwing.

Meer artikelen