Omdat jullie een kindje verwachten hebben jullie recht op kraamzorg en zijn jullie daarvoor terechtgekomen bij Baby’s & Zo Kraamzorg. Wij vertellen jou daarom graag iets over het aantal zorguren en de te verwachten kosten.
Op hoeveel uren kraamzorg heb ik recht?
Het aantal zorguren hangt af van jouw persoonlijk situatie en zal uitgebreid besproken worden tijdens de intake. Jullie hebben misschien veel mantelzorg of juist niet. Mogelijk ben je alleenstaand. Maar ook het krijgen van een tweeling geeft recht op meer uren kraamzorg.
- Krijgen jullie een tweeling dan hebben jullie recht op 65 uur. Dit is gemiddeld 8 uur per dag. Voor iedere nacht in het ziekenhuis verlies je 1 dag kraamzorg en 8 uur.
- Ga je starten met het geven van borstvoeding dan heb je recht op 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 aaneengesloten dagen. Dit is gemiddeld 6 uur per dag. Voor iedere nacht die je in het ziekenhuis moet verblijven verlies je 1 dag kraamzorg en 6 uur.
- Besluit je om te starten met het geven van kunstvoeding dan heb je recht op 45 uur kraamzorg verdeeld over 8 aaneengesloten dagen. Dit is gemiddeld 5.5 uur per dag. Voor iedere nacht die je in het ziekenhuis moet verblijven verlies je 1 dag kraamzorg en 5.5 uur.
- Het minimaal aantal uren kraamzorg is 24 uur, de kraamverzorgende komt dan voor een periode van 8 aaneengesloten dagen voor 3 uur per dag naar jullie. Dit is prettig voor gezinnen die veel mantelzorg hebben en graag alleen de zorg willen voor moeder en kind. Voor iedere nacht die je in het ziekenhuis moet verblijven verlies je 1 dag kraamzorg en 3 uur.
Meestal begint de kraamverzorgende met wat meer uren aan het begin van de kraamweek, wanneer de zorg het hardste nodig is, en bouwt ze dit af naarmate de week vordert.
Blijkt op het einde van de kraamweek dat verlenging van de kraamzorg hard nodig is bijvoorbeeld als je een keizersnede hebt gehad, langer in het ziekenhuis hebt moeten blijven, er problemen zijn met de baby of het voeden of het herstel gaat heel moeizaam, dan kan de verloskundige toestemming geven voor een 9e en 10edag kraamzorg. Deze twee extra dagen zijn echt voor de noodzakelijke zorg voor moeder en of kind.
Moeten jij of de baby langer dan 10 dagen in het ziekenhuis blijven dan vervalt het recht op kraamzorg maar heb je mogelijk wel recht op couveuse nazorg. Informeer hiernaar bij je verzekering. Mogelijk ben je hiervoor verzekerd. De kraamverzorgende komt dan soms pas weken na de bevalling nog naar jullie toe voor een aantal uren.
Wil je liever langer genieten van onze zorg en van jouw kraamtijd, maar is er geen zorgindicatie? Bij ons kun je altijd extra zorguren krijgen.
Wat vergoed de zorgverzekeraar voor de kraamzorg?
Jouw basisverzekering dekt de kosten voor de kraamzorg omdat het om noodzakelijke zorg gaat. Wel betaal je een kleine eigen bijdrage per uur. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je deze eigen bijdrage soms (deels) vergoed. Omdat wij een contract hebben met alle zorgverzekeraars, hoef je zelf niets voor te schieten. Wel betaal je in 2023 een wettelijke eigen bijdrage van € 4,80 per uur. Sommige verzekeraars geven ook een vergoeding voor couveuse nazorg, cursussen, lactatiekunde of de aanschaf van een kolf. Wil je precies weten welke zaken je vergoed krijgt? Op Zorgwijzer vind je een uitgebreid overzicht van vergoedingen tijdens en na de zwangerschap.
Wat vergoed de zorgverzekeraar voor de bevalling?
Besluit je om thuis te bevallen dan worden de verloskundige kosten volledig gedekt door de basisverzekering. Ook heb je geen eigen risico.
Moet je om medische reden in het ziekenhuis bevallen dan worden de kosten hiervan volledig vergoed door de basisverzekering. Er geld hiervoor geen eigen bijdrage en geen eigen risico.
Wil jij graag zelf in het ziekenhuis bevallen maar is er geen medische noodzaak dan spreken we over een poliklinische bevalling. Let wel op dat de kosten hiervan maar gedeeltelijk gedekt worden door de basisverzekering. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage voor het gebruik van de verloskamer. Kijk hiervoor of je zorgverzekering een contract heeft met het ziekenhuis waar jij gaat bevallen. In dat geval betaal je in 2023 een eigen bijdrage van € 525,85.