De bevalling

Misschien lees jij deze pagina omdat je net zwanger bent en informatie zoekt over de bevalling of misschien ben jij juist al hoogzwanger en ben jij jezelf aan het voorbereiden op de bevalling. In alle gevallen is het fijn om wat informatie te hebben over de bevalling. Wat zijn de mogelijkheden, manieren en plaatsen om te bevallen.? Hoe begint de bevalling en wat is er mogelijk qua pijnbestrijding? Je leest er hier alles over.

Beleving van de bevalling

Je kent het vast wel dat je op een feestje bent en dat ineens het gesprek komt op bevallen. Je hoort vooral de meest heftige en nare verhalen over de bevalling, de ene duurde nog langer en was nog heftiger dan de andere. Maar bedenk dat bevallen voor iedere vrouw anders is. Jij beleeft en ervaart dit op je eigen manier. Vertrouw op je eigen lichaam, bereid je goed voor en ga uit van het positieve.

Welke hormonen spelen een rol bij de bevalling?

Er zijn drie hormonen die een rol spelen bij het begin en tijdens de bevalling:

  1. Oxytocine is het hormoon wat zorgt voor het ontspannen en samentrekken van de baarmoeder-dat zijn dus de weeën. Hoe meer ontsluiting des te meer oxytocine. 
  2. Endorfine is een heel fijn hormoon want dit is een lichaamseigen pijnstilling. Dit helpt je door de bevalling omdat de scherpe kantjes van de pijn eraf gaan waardoor jij je beter kunt ontspannen. Hoe meer ontspanning, des te meer ontsluiting en daardoor gaat de bevalling sneller. 
  3. Adrenaline  kan de beginfase van de bevalling een beetje tegen werken. Je maakt dit hormoon vooral aan als je angstig en gespannen bent en waarschuwt je bij gevaar. Dit kan zeer nuttig zijn maar juist niet tijdens de eerste fase van de bevalling. In de nacht tijdens de slaap is de adrenaline op het laagste niveau, vandaar dat vaak dan de bevalling begint. Word je tijdens de bevalling angstig of ben je gespannen dan werkt het de oxytocine tegen en die heb je zo hard nodig tijdens de bevalling. Vandaar dat een goede voorbereiding op de bevalling essentieel is. Als jij weet wat je kunt verwachten, de weeën op de juiste manier kunt opvangen en weet hoe te ontspannen dan houd jij de adrenaline het beste op afstand. Zorg voor een prettige prikkelarme omgeving, ontspannen verlichting en warmte.

Tijdens de fase van uitdrijving heb je de adrenaline juist hard nodig. Ze noemen dit hormoon ook wel eens het ‘fight or flight’ hormoon. En dat ‘vechten’ heb je hard nodig tijdens het persen.

Meer artikelen