Iedere nieuwe ouder zal het herkennen. Je voelt je machteloos als je baby huilt en je geen idee hebt wat hij of zij bedoelt. Natuurlijk ga je iedere dag je baby steeds iets meer begrijpen, je herkent de geluidjes en de lichaamstaal steeds beter. Maar wist je dat iedere baby 5 reflexgeluidjes maakt? Hoe fijn zou het zijn als je die leert te onderscheiden zodat je ernaar kunt handelen en het huilen hierdoor stopt.
Ontdekking Dunstan babytaal
Priscilla Dunsten ontdekte, na de geboorte van haar zoontje, door haar absolute gehoor, gevoel voor geluid en intinct als moeder dat hij niet zomaar willekeurige geluidjes maakte. Door de geluiden bij te houden in een dagboekje kon ze duidelijke patronen herkennen. Hierdoor kon ze inspelen op de behoeften van haar zoontje. Na deze ontdekking heeft ze deze theorie getest op meer dan duizend baby’s van 30 nationaliteiten. Negen jaar en drie onafhankelijke onderzoeken later was de Dunstan babytaal geboren. Dit maakt het werk van de kraamverzorgende veel leuker en makkelijker en het leven van jullie als nieuwe ouders en van jullie baby veel prettiger. Voor het gemak hebben we het in deze tekst over “hij” maar we bedoelen natuurlijk “hij” of “zij”.
Worden jullie ook baby expert?
Bij Baby’s & Zo Kraamzorg zijn we zo overtuigd van de Dunstan Babytaal dat al onze kraamverzorgende zijn opgeleid en gecertificeerd om jullie dit te kunnen leren. We zijn dan ook een door een Dunstan Babytaal erkend kraambureau. Onze experts zorgen ervoor dat jullie in de kraamweek ook baby experts worden. Zo vaak zul je horen als je baby huilt: ”Hij heeft vast honger” maar jullie kunnen dan direct vertellen waarom jullie kindje huilt. Zo vaak wordt niet de juiste actie verbonden aan het huilen van de baby met onnodig huilen tot gevolg, want als je baby krampjes heeft, maar de ouders denken dat het honger is, dan zal extra voeding juist niet helpen.
De kraamverzorgende gaat jullie laten horen en zien wat de 5 geluiden zijn, bij jullie eigen kindje gaan jullie dit gelijk in de praktijk brengen.
De vijf geluiden
Neh: Wanneer jullie kindje honger heeft zal het gaan zuigen op de vingers en handjes. Als hij hier nog een geluidje aan toevoegt dan hoor jet het woord voor honger, Neh. De tong beweegt van boven naar beneden en daardoor ontstaat de N-klank. Neh is een langerekt geluid
Eh: Als er een boertje dwars zit kan het kindje een beetje gaan wringen met het lichaampje. Daarbij maakt hij een Eh geluid. Het lijkt erg op Neh en Heh dus je moet goed naar de beginklank luisteren maar de Eh is een korte klank.
Heh: Dit geluid maakt jullie baby als hij zich niet comfortabel voelt. Je hoort hierbij een met adem uitgesproken H-klank, het lijkt op hijgen. Niet comfortabel zijn kan meerdere oorzaken hebben dus moeten jullie op onderzoek gaan. Het kan zijn dat hij een volle luier heeft, dat is heel eenvoudig uit te sluiten. Het kan ook zijn dat je kindje het te warm of te koud heeft. De kraamverzorgende kan jullie dit leren door te voelen achter in het nekje van de baby. Maar ook een oncomfortabele houding kan de oorzaak zijn.
Eairh: Het moeilijkste geluid om te onderscheiden is de Eairh. Deze klank geeft aan dat jullie kindje darmkrampjes heeft. Het is een (in)dringend geluid. Gelukkig is de lichaamstaal hierbij makkelijker want de baby zal zich ook gaan overstrekken en rood aanlopen. De vuistjes zijn gebald en het kindje heeft een pijnlijke grimas. Ook zal jullie kindje zich tussendoor weer even ontspannen totdat het volgende krampje komt.
Auw: Bij dit geluid vormt de mond een O of ovaal . Dit omdat dit ontstaat uit de gaap reflex. Het is een zeurderig geluid en lijkt op mopperen. Eigenlijk zegt jullie kindje hiermee dat hij heel moe is en graag wil gaan slapen in z’n bedje.
Voordelen van de Dunstan babytaal
- Jullie kindje hoeft niet overmatig te huilen als jullie direct weten wat er aan de hand is.
- Het vermindert stress bij jullie en jullie kindje
- Als jullie zelf baby expert zijn hoef je niet meer te luisteren naar de ongevraagde adviezen van alle mensen in jullie omgeving. Jullie zijn de ouders en weten altijd wat het beste is vergeet dat niet.
- Het geeft veel vertrouwen en rust en draagt bij aan een goede band met jullie kindje
Meer weten?
Vraag jullie intake consulent en kraamverzorgende naar de Dunstan babytaal of kijk op www.babytaal.nl Ook heeft Baby’s & Zo een cursus voor jullie als ouders over de Dunstan babytaal.